12.07.2021

Obavijest podnosiocima zahtjeva za izdavanje licence za rad

Agencija za poštanski promet Bosne i Hercegovine izdaje licence za obavljanje univerzalnih poštanskih usluga (izuzev rezerviranih) i ostalih poštanskih usluga (izuzev kurirskih) i licence za obavljanje kurirskih usluga.
Agencija izdaje i ovlaštenje javnim poštanskim operaterima koji su direktno Zakonom o poštama BiH ovlašteni obavljati sve  poštanske usluge.
Postupak izdavanja i izmjene licence i ovlaštenja je javan i transparentan, i provodi se u skladu sa Zakonom o poštama BiH i Pravilniku o izdavanju licence za obavljanje poštanskih usluga.
Zahtjev za izdavanje i izmjenu licence podnosi se na propisanom obrascu uz koji se prilažu dokumenti i obrasci utvrđeni Pravilnikom o izdavanju licence za obavljanje poštanskih usluga.
Kako bi podnositelji zahtjeva bili informisani o procedurama izdavanja licence i ovlaštenja, potrebnoj dokumentaciji i drugim relevantnim informacijama, prije službenog podnošenja zahtjeva za izdavanjem licence i ovlaštenja, svi podnositelji zahtjeva imaju mogućnost prethodnih konsultacija s zaposlenicima Agencije.
Pored mogućnosti prethodnih konsultacija, kako bi se nepotpunost dokumentacije svela na najmanju moguću mjeru i ubrzao postupak izdavanja licence i ovlaštenja, dajemo i nekoliko napomena za podnosioca zahtjeva:

  •  Prvu stvar koju podnosioc zahtjeva za izdavanje licence za obavljanje poštanskih usluga treba ispuniti jeste da je u sudskom registru registriran za obavljanje djelatnosti: Kurirske djelatnosti, osim djelatnosti javnih pošta, šifra djelatnosti 64.120
  • Obrasci zahtjeva se potpisuju od strane odgovorne osobe koja je upisana u sudski registar ili osobe koja je opunomoćena od strane odgovorne osobe (punomoć dostaviti uz zahtjev) i ovjeravaju pečatom, a svaka stranica obrasca se parafira.
  • Prilikom podnošenja zahtjeva plaća se jednokratna naknada za obradu zahtjeva u skladu sa Instrukcijom za uplatu naknade za obradu zahtjeva za izdavanje licence. Naknada za obradu zahtjeva utvrđena je Odlukom o visini troškova za izdavanje licence i visini godišnje naknade za obavljanje poštanskih usluga.
  • Svi dokumenti koji se prilažu uz zahtjev (član 8. Pravilnika o izdavanju licence za obavljanje poštanskih usluga) dostavljaju se u orginalu ili ovjerenoj kopiji, i ne smiju biti stariji od 3 mjeseca